↧
HÖSTFREDAG
↧
GRÅA BADRUM
Hej! Grått grått, är det nya vitt vitt. Inte bara i vardagsrumme, sovrummen och de fd vita fasaderna som går från vitt som standard till grått... nu ser man även badrummen följa efter. Sobert och klassiskt tycker jag. Och roligare än vitt, kanske, lite färg men ändå inte så riskabelt att det blir fel efter att en tid har gått. Det skall vara hållbart när man gör om sitt badrum - inte bara funktionsmässigt utan även estetisk när man gör badrum. Så att man inte känner att man vill göra om efter 5 år. I badrum är jag en förespråkare för långsiktiga val, och att lämna partyglada glittermosaikväggar därhän. För vem tröttnar inte på sådant i längden. Här kommer ett gäng grå badrum som jag gillar, och har sparat i inspomappen för egen del. Ovan, grå vägg i form av hexagonkakel. Denna grafiska stil kan fungera i både modernare och funkis.
En favorit jag visat tidigare, och dessutom använd som inspirationsbild/startskott för ett badrum jag ritat åt en kund. Inte min bild dock, denna är från pinterest. Grått badrum i form av marmorvägg och hyllsockel i dusch.
Mer grå stenvägg, mörkgrå marmor i fiskbensläggning och mässingsdetaljer.
Grått glaserat kakel på alla väggar. Snyggt brutet med det grafiska i spröjs och golv. Klassiskt, mer ämnat för sekelskiftesstilar 00-, 10-, 20-tal.
Badrum med vita väggar som får den grå looken med nya luckor och kalkstensskiva. Och så snygga läderhandtag!
Vill man inte ha grått på hela väggen kan man välja bröstningshöjd - bäst i klassiska arkitekturstilar så klart och inte i funkis och modernt. Ja, det var lite inspiration för gråa badrum. Trevlig kväll på er! :)
Bild 1 mydomaine.com, 2-3 pinterest, 4 domainehome.com, 5 hegeinfrance.com, 6 pinterest
↧
↧
MATSAL MED MODERN TOUCH
Hej torsdag! Själv håller jag på hemma i vardagsrummet och matsalen just nu, så det blir mycket inspirationsletande där. Äntligen har jag lagt en order på matsalsbord - ni får se vad det blir när det levereras! Eames stolarna blir kvar, och tavelhängarångesten har inte släppt så därför gillar jag dessa bilder (som jag hittat på mäklarfirma Alexander White) på denna fantastiska moderna möblering och styling i äldre arkitektur (industriarkitektur). Stora utrymmen kräver stora, rena drag. Om vi tittar lite på detaljerna som gör denna matsal så bra...
...så ligger det naturligtvis i detaljerna i det annars ganska neutrala rummet. Ovan en modern serveringsvagn 2.0, en sådan hade t o m jag kunna tänka mig, jag som inte gillar de alltför pråliga diton. Koivisto Runes Baklava lampa står ovanpå och så gör även en bricka från Skultuna mässing.
Min tavelhängarångest beror mest på att jag inte hittat vad jag vill ha på väggarna än. Här har man hängt en stor maffig oljemålning som sällskap till det moderna möblemanget.
En annan detalj som är riktigt bra är de helhöga linnegardinerna i grått! Love'em. De sätter verkligen lite struktur och ton på den stora vita interiören, och hjälper säkerligen till att göra akustiken (ekon och hårt ljud) mycket bättre.
Det öppna köket tål att kikas in i, från matsalen med. Snyggt avslutat med täcksidor och kanter och hyllor, och uppmjukat med böcker. Alla bilder från detta objekt ser du här.
Bilder Alexander White
↧
NÄ NU BLOMMAR DET
Hej! Nej, det blommar naturligtvis inte ute. Men det blommar i datorn så det står härliga till. Studio karin (jag och en kollega) håller på att rita hela inredningen till en blomsterbutik som skall öppna i en galleria i höst. På papperet ser det väldigt spännande ut so far. Vi gör moodboard och koncept, tar fram planer, väggritningar, specificerar interiör och väljer ut detaljer så att det står härliga till! Därför är jag lite tyst här inne i veckorna, det är mycket jobb som pågår. Jag kommer förhoppningsvis kunna visa er bilder från butiken i fråga i framtiden när den är byggd. På översta bilden visas en liten del av moodboardet för konceptet, på den undre bilden visas en del av möbleringsplanen.
Bild snapshot från moodboard av studio karin, del av ritning studio karin
↧
INREDNINGSKONSULTATION
Hej onsdag! Idag har jag haft ett roligt och givande möte med kund, där en nyinköpt funkisvilla skulle få beslut kring alla val av färger, material, ytskiktsbehandlingar, eventuella möjligheter till planlösningsförändring, vilka lampknappar passar vårt hus, vad man ska tänka på etc. Vi hann igenom massa roligt, och jag gillar verkligen totalrenoveringar. Jag bor ju mitt uppe i en själv och vet att har man tagit många beslut i förväg och har en målbild klar för sig så är det så mycket lättare när hantverkarna frågar sina tusen frågor på plats. Många saker - som planlösningsändringar - kan man skjuta på och bo in sig först. Men att fräscha upp alla ytskikt och göra en inflyttningsmakeover - det är verkligen kul att kunna bidra med råd och förslag och kunna måla upp en vision på ett ledset mäklarprospekt och se i sitt huvud hur fint det kommer bli! På plats i min studio, ett snapshot på bordet, visar jag idag. Trevlig onsdag på er vänner!
Bild studio karin
↧
↧
SNYGGA BADRUMSKOMMODER
Hej oktober! En nyhet som inte går mig förbi idag är att denna månad lanserar klä-dina-ikea-stommar-i-lyxförpackning-företaget Superfront sina badrum. Jag har skrivit om det tidigare här. Ett snapshot från Superfront själva (via Facebook) visar denna bild idag. Och visst ser det fint ut? Jag älskar kombon på bilden. Sjävla tvättkommoden med blåsvart-marmor-mässing-kombo är så in i bengen snygg, och allt är stylat med trären Thonetstol, läderförkläden och Flos-lampa, och en marmorskiva jag bara vågar gissa vad den väger (ett par hundra kilo). Yup, fingerspitzgefuhl och skitsnyggt, är de ord som poppar upp i mitt trötta huvud. Eller vad tycker ni :)
Bild via Monica Born/ Superfront
↧
FRAMSIDANS MAKEOVER.....FORTSÄTTNING
Hej! Nu är det dags för ett FÖRE-EFTER inlägg gällande framsidan! Jag sitter och summerar för mig själv allt det jobb vi gjort under de två år vi bott här, och inser att just framsidan har fått sig en rejäl makeover. Som fortfarande pågår! Jag gillar trädgårdsarbete över förväntan mycket, har jag förstått sedan vi blev med detta hus. Ovan syns arbetet nedlagt i bilderna överst, tillsammans med målbilden under (inte min, från pinterest) för husets entrésida/ långsida.
FÖRE. Ja, så här såg det ut för snart två år sedan. När vi flyttade hit breddade vi hela tomten i och med att det grävdes fram massa mark-material när vi gjorde grunden för tillbyggnaden. Det räckte till att bredda med 2-3 m utmed husets långsida mot gatan. Vi fyllde igen en slänt och passade på att flytta en gigantisk, förvuxen ligusterhäck dessa 2-3 m utåt gatan. På bilden syns nedklippta liguster, nyflyttade. Breddningsmaterialet/ marken är fortfarande inte är täckt med grus på denna bild. (Tillbyggnad som pågick bakom staketet...)
Jag har i omgångar krattat fram och lyft upp allt grus och lagt ned markduk, och sedan lagt tillbaka gruset ovanpå. Ganska tungt, så det gör jag bara i områden så pass stora att jag orkar avsluta på en och samma helg.
Pågående arbete. Här har jag hunnit lägga markduk och täcka med grus en ganska bra bit, fram tills dit blombäddarna skall ta vid...
.. Här har jag hunnit med de nya blombäddarna som ligger framför burspråket. Blombäddarna valde jag att tillföra för att jag inte skulle få så omåttligt mycket grus att rensa från ogräs framöver. Samt för att det helt enkelt blev för mycket grus och lite kallt och tråkigt på tomtens entrésida. Blombäddarna är inramade med blivande kanter av buxbomshäck. Och som skiljelinje mellan grus och rabattjord har jag grävt ned plankor, som ju med tiden kommer dels att bli silvergrå, dels döljas av buxbomshäcken. Här är jag nu...
MÅLBILD EFTER. Ja, inte hos mig. Än.... Men till våren kanske.
Bild 1-5 studio karin, 6 pinterest
↧
KALKSTEN I BADRUM - OCH ETT PAR ORD OM STEN OCH TREND
Hej måndag! En hel vecka har förflutit sedan mitt förra inlägg, och det är som vanligt för att det sker mycket "utanför" skärmen i min firma som jag lägger tid på just nu. Exempelvis är jag i gång med att ÄNTLIGEN ha hittat en tjej som skall projektleda mig så att jag kan lägga mer tid på mina designuppdrag och mindre tid på, just, projektledning. Skoj-skoj! De senaste veckorna har jag hållit på med ett funkishus, där mycket görs om från början. Totalrenovering av alla ytskikt, och nya badrum som jag skall rita. Därför dyker jag in i lite badrumsinspiration a la funkisprojektet. I detta hus har vi valt portugisiskt kalksten i hela källaren (ingång, hall, korridorer, tv-rum, matkällare, allt) som ett genomgående material och det blir så fint! Att välja en sten i källaren gör ju att det blir mer klätt som ett bo-plan, och inte känns som just källare. Dessutom är sten en fantastiskt effektiv värmebärare om man väljer golvvärme, vilket jag tycker att man skall göra när man väljer stengolv i vårt klimat. Man slipper ju då även element under alla fönster, win-win. Hoppas kunna fortsätta med kalkstenen i badrummen på övervåningen när vi kommer så långt. Portugisisk kalksten ser ut som på bilden, har en mycket varm och mjuk fin grå ton, och ter sig som sammetsmatt om man väljer en slipad yta (välj inte polerad = den är blankblank). Kalksten är i stort sett samma sak som marmor, men det skiljer ett par miljoner år, kan man säga. Den är mer porös, och mjuk sten, och kan få fläckar som marmor kan. Speciellt i dusch, av det eviga schampot som rinner där. Men jag tycker att i och med den naturliga vackra fläckigheten som stenen har, så syns inte patinan som stenen drar på sig med åren så mycket. Dessutom kan man sköta den bra med linoljesåpa! Bara såpa, inte starka produkter som riskerar att fläcka stenen mer än nödvändigt. Man kan välja på att lägga modernt kvadratiskt som ovan, då jag tycker att 30 x 30 cm och 40 x 40 cm är finast. 60 x 60 cm är bra men då bara om man har riktigt stora rum/ytor att täcka.
En annan läggning, som också är den billigaste i inköp, är det som kallas "fallande längder". Då kommer alla stenar i samma bredd, exempelvis 20 cm, men har olika långa bredder. De läggs helt oregelbundet, och påminner om ett plankgolv där man får framträdande linjer åt ena hållet bara. Snyggt och ganska klassiskt intryck, bra för hus runt sekelskifte och 20-tal.
Att matcha olika stenar skall man göra på rätt sätt... Man matchar antingen genom att ådringen matchar, dvs man kan lätt matcha en vit marmor med grå ådring med en svart marmor med grå ådring. Eller så kan man så klart matcha via nyansen, så att en jämngrå kalksten faktiskt kan matcha en ådrig marmorbänk. Som ovan. Men om både nyanser och ådringsmönster skiljer sig, blir det nog spretigt.
Kalksten kan variera ganska mycket i nyans, så man får vara noga med att man vet vad man väljer! Här har man ett ganska brett spektrum av nyanser, men det är nog meningen, att skapa ett grafiskt golv på det sättet. Snyggt mot det moderna enkla vita.
Om man väljer stora plattor i badrummet kan man fortsätta med det även i dusch, om man väljer att göra sk kuvertfall istället för att göra småplattor i duschen. (Själva fallet mot avloppet är de långa diagonala strecken i duschen, som utgör det sk kuvertets linjer.)
Och naturligtvis kan man ha kalksten på väggen...
Och naturligtvis inte ett badrumsinlägg om kalksten, utan att ta med detta fina av Ilse Crawford. Fantastiskt snyggt, och här ser man hur fint mässingen står mot den grå stenen. Lovely. Jag läste någonstans att sten varit trendigt nu ett tag, att det borde bli otrendigt snart? Att sten är trendigt fnyser jag åt. Arkitekter har ritat in sten sedan...alltid, och fram till funkisens era (40-50-60-tal) var det helt självklart att sten skulle användas i någon form. I rätt stil, och rätt proportioner, blir det rätt mot huset. Sedan tog fabrikstillverkning och budgetvarianter vid. Och visst går du in i ett klassiskt sekelskifteshus eller funkishus idag och tycker det är helt självklart att det ligger sten på golven? I fönsterbrädorna? Framför öppna spisen? Ritade man in ett material då, skulle det hålla. Och jag tycker att den inställningen (från senast funkisen) att har man lagt ned tid, energi, pengar och jordens resurser på ett så hållbart material som sten (du kan ju inte nöta ut sten så snabbt), ja då är ju tanken att du skall njuta av ditt hallgolv, köksgolv, bänkskiva, badrum, etc etc, längre än att det kan avfärdas som en "trend". Gärna 10-20 år! Så, välj långsiktigt, ta tid på att se ut en ganska tidlös stil som passar just dig och ditt hem när det kommer till de stora valen av ytskikt som inte är målade väggar, och låt dig absolut inte förföras av prat om trendigt eller ej när det kommer till gedigna materialval som sten. Landar alla materialval väl med dig och ditt hem, så blir det stiligt. Och stil är tidlöst.
1 homelife.com.au, 2-4 remodelista.com, 5-6 pinterest
↧
ETT LITET JULKORT SÅ HÄR I OKTOBER
Hej! Vi har ännu inte hunnit med Halloween här på bloggen, men i inboxen lever man ju konstant en säsong framåt så där är jag redan i julen... Granit skickar ut sina julbilder i år, och det är sparsmakat med rött, de kör en rentvättad vit, grön och svart jul i år. Som man kanske kan vänta sig att Granit skall göra. Vackert stylad bild ovanför får mig att längta till julefriden. Alla bilder ser du här.
Bild Granit
↧
↧
HÖSTDEKOR FÖR DEN SOM FEGAR MED ORANGE
Hej fredag! Jag älskar att låta hemmet följa de olika säsongerna, men kanske utan att man gör så stora drastiska förändringar. Man kommer långt med att byta växtlighet, ev lite dekorkuddar, och om man är riktigt drastisk kanske t o m en matta. Jag håller mig till växtlighet oftast. Så här på hösten är det ju tjusigt att ha in lite höstfärger så klart. Orange är ju en färg som skriker höst, och visst har ett par pumpor letat sig till min entrétrappa redan... Men orange är inte min färg, riktigt, och jag kan inte ärligt säga att den passar med det jag har inomhus. Men så här uppblandat, och dämpat med massa gröna blad och blommor i vitt och puderrosa (vem hade trott att det funkade) så blir till och med orange vackert för mig. Fredagsbukett coming up, det blir till att ta med denna bild i telefonen och se om jag kan få det att funka i blombutiken idag. Trevlig fredag på er!
Bild themountainlaurel.com
↧
SNART I MÅL MED GRUSPLANEN PÅ FRAMSIDAN
Hej måndag! Jag börjar veckan med en nöjd konstatering att under helgen hann vi med en god bit till på framsidan som förvandlats från en smal grusgång och totalt kaos (tidigare visat här) till en bred klassisk gårdsplan med gårdsgrus. Och rabatten som låg direkt mot husfasaden har vi tagit bort, grundmuren mår ju inte så bra att ha fuktig rabattjord mot sig. Den vittrade bort och hade sprickor. Så nu är det sten och grus hela vägen fram till vägg. Och grusplanen; nu är bortre och sista delen också rensad från ogräs, stora stenar bortplockade, nivån är utkrattad jämn och fin, allt är jämnat ordentligt med sandliknande material, och ytan är nu redo för markduk. Ett lass klassiskt gårdsgrus (mjukt tumlat och i tre färger vit-grå-röd) som lassas från lastbil i antal ton kommer i veckan. Jag fick som bäst praktisera min matematikkunskap i volymberäkning, att översätta kvadratmeters-behov till kubikmetersinköp.
FÖRE. Lite lätt kaos med ojämn mark och olika underlag om vartannat. Underst syns lille sonen i "grustvätten" som vi uppfann. Man kan kratta fram ganska stora mängder grus ur marken när det legat grus i hundra år på en plats. Det tar liksom inte slut nedåt i marken. Vi krattade upp hur mycket grus som helst, smutsigt och geggigt, och lade det på en lutande skiva mdf, som sonen sprutade en hård vattenstråle på gruset så det blev rent. Och huset, fönstren, takpannorna och mamma blev visst också rena.... :)
↧
LJUSPUNKTER I RUMMET
Hej tisdag! Så har då mörkret smygit sig på, och i dess fotspår följde mindre rum.... Plötsligt märker jag att vi har så mörka hörn att de kryper långt in i rummet och förminskar ytan. Optiskt. Jag får ett bryskt uppvaknande, att här i vardagsrummet finns endast en armatur i taket, och en bordslampa. Sen stopp. (Matrummet intill bjussar på lite belysning från en armatur.) Men det är riktigt påvert. Det borde vara ljuspunkter på vardera sidan om soffan, eventuellt ett till sideboard utmed en vägg som har en bordslampa, och så kanske någon belysning för fåtöljerna, några fler ljuspunkter i fönstren. Någon väggvariant. Nu är det ... mörkt. Ilse Crawfords design för hotellet Ett Hem ovan får visa how-to-do-it idag. I hotellets vardagsrum finns det hur många ljuspunkter som helst, det är armaturer på golvet, friskt med sådana intill varje möbelguppering, det är armaturer på väggarna, och det är armaturer i taket.
Tänk vad man kan spela med stämning och belysning i det här rummet! Ändra efter dygnets tid och säsong på året. Och så brasan så klart, på bilden, som också är en ljuspunkt. Jag drömmer att jag också hade två Rubn Nomad att nonchalant placera på vardera sidan om den nu mörka soffan, räknar lite på budgeten (lägger till inköp av grus, bygge av takkupa, uppsättning av vägg i barnens rum) och konstaterar snabbt att det blir inga två Rubn Nomad denna månad. Heller. Men belysningen skall lösas, var så säker. Fortsättning följer.
Bild pinterest
↧
ETT FUNKISSMYCKE TILL TAKPENDEL - IKONISK FAVORIT
Hej fredag! Så här på arbetsveckans sista timmar tar jag chansen att belöna mig med inspiration till mig själv. När jag i veckan har seglat runt på leverantörssidor, nätauktioner och inspirationssidor, har jag verkligen förälskat mig i en takpendel som inte går av för hackor. Jag har sett den förr, så klart, men har drabbats av omedelbar förälskelse först nu. Var den än placerats är den "stunning" helt enkelt. Att den designades i funkiserans tidiga högsäsong 1937 i Finland av självaste Alvar Aalto hjälper ju att ta den till sitt hjärta. En klassisk ikon från funkiseran med andra ord. Lättplacerad, även i klassisk arkitektur tycker jag. Här i en köksmiljö....
Det är A330S Golden Bell lamp som jag talar om. Ett riktigt smycke, perfektion i form och material alltigenom.
Naturligtvis gör den sig bra i kommersiella miljöer, som här.
Eller i privat miljö, som här i ett sovrum.
Naturligtvis fungerar den även i badrum (men då får man ju se över var den placeras och kapslingsklassen förstås!), som här. Men tittar man noga är detta en lite mindre, lite annorlunda pendel av Aalto. Lika snygg.
I en matsal i hemmiljö får man gå efter bordsstorleken, och ha 2-3 eller fler då den är lite liten att ensam hänga över ett större matbord. Och en om det är ett litet runt bord. Jaa, hörni, som mitt motto är så här i slit-och-släng-och-följ-senaste-trend-tider (som jag vänder mig emot, ett tema även avhandlat här) : STIL ÄR TIDLÖST.
Bilder via pinterest
↧
↧
INSPIRATION TILL ETT FUNKISKÖK - OCH HUR ANNORLUNDA ETT OCH SAMMA KÖK KAN BLI
Alternativ 1: Klassiska placeringar av arbetsbänkar mot vägg. För att det skall bli snyggt jobbar jag i block och volymer! Ena väggen = arbetsbänk mot fönster (som tar hänsyn till en bra arbetsplats med ljus och utsikt.) Andra väggen = arbetsbänk med väggskåp. Sittplatser i form av möbler. Vy från matsal blir ett arbetskök med frukostplats-möbler.
Alternativ 3. Arbetsbänkar mot vägg. Köksön vrids, så att vyn från matsal endast blir en prydlig kortsida.
Och dessa tre layouter kommer att te sig väldigt annorlunda i köksrummet. Här följer en hel kavalkad på inspirationsbilder från pinterest för detta enda kök. Först alternativ 1 med möbler...
Sedan inspirationsbilder för alternativ 2:
Och sist men inte minst inspirationsbilder för alternativ 3:
Ja, det är lite att ta ställning till för både mig och kunden. Men det är det roligaste!
Bilder pinterest
↧
SNYGGA BORDSLAMPOR MED DET LILLA EXTRA
Hej i mörkret! Nu har det minsann blivit vintertid, och det får en ju alltid att reagera på att det blir mörkt fort i hörnen hemma. Jag letar själv armaturer både till tak och fönster och bord och golv, för på nåt sätt verkar det som att alla lampor ... är för få helt plötsligt. Om man redan har några armaturer som "tar för sig", kanske en golvlampa med metallskärm och någon fönsterarmatur med vit textilskärm, jag hur skall man fortsätta? Ja, om man plockar upp materialet i armaturen om och om igen, så får man ihop den sk röda tråden. Exempelvis om man har en bordslampa med vit fot och vit textilskärm, kan man gifta ihop den med en golvarmatur någon annanstans i rummet som har en mässingsfot och vit textilskärm. Är det inte skärmen kan det vara färgen i själva armaturen som går igen, som svart. Här hemma har mina armaturer mässing (ofta i kombination med svart) som minsta gemensamma nämnare. Och jag har både textilskärmar och metallskärmar blandat. Så skulle jag fortsätta med en diskret bordsarmatur för ett mörkt hörn (sidobord vid en soffa eller i en fönsterbräda) så skulle jag ta en ganska diskret glasglob med mässing för att få ihop det med det övriga. Här kommer ett gäng kandidater till sådana positioner. Ovan storfavorit för tillfället, Flos IC T1 Low.
En annan favorit, skulle gärna ha 2-3 utmed fönsterbrädorna i burspråket, är And Tradition's Marble light table.
Flos copycat.
Klassiskt söta Nimbus från Rubn.
Och Dome Light från Ebb and Flow. Ett gäng sköna lampor att välja bland. Go'kväll på er kära vänner.
PS Alla armaturer finner du i välsorterade nätbutiker som här, här och här.
Bilder via artilleriet/ lännamöbler/ olssongerthel
↧
HÖSTKRANS PÅ MIN FASAD
Hej höstlov! Lite ledigt med barnen och ett par höstutflykter senare, så har vi gjort lite höstfint hemma. En höstkrans på fasaden - check! Mycket lättare än vad man tror, det var bara att ta massa björkris med gula löv och surra ihop med trädgårdstråden jag har i förrådet. Klart. Och fint blev det! Nu tronar den gula kransen över pumpor och ljung vid entrén. Dessa suddiga mobilsnapshots gör inte kransen rättvisa, men visar lite hur det blev i alla fall. Trevlig kväll på er :)
↧
SNYGGA PUMPOR MINUS ORANGE
Hej fredag! Är ni laddade? Pumporna ute, godis i skåpen? Halloweenpumpor så här classy och stylish skulle jag också vilja ha utanför dörren. Det här med orange är ju lite tröttsamt. Men jo, vi har orangea pumpar utanför dörren vi med. Vi har alltså inte målat pumporna, de skall karvas och bli lanternor tycker barnen. Men hade jag fått bestämma hade pumporna gärna fått bli så här magiska och fina! Inspiration och moodsetter för i morgon, gott folk.
Bild perfectlyimperfectblog.com
↧
↧
ALLA HELGONS DAG OCH ALL HALLOWS EVE
Bild studio karin
PS Vill du läsa med om hur dessa dagar hänger ihop så har en biskop med koll på traditionerna en bra utläggning här.
↧
NYA MATSALSBORDET ÄR ÄNTLIGEN HÄR
Hej söndag och Allhelgonadagen! Äntligen, äntligen, har vårt nya bord kommit! Som jag har velat och letat, och funderat på vilket bord som skulle komplettera de vita moderna Eames som vi har. Ett större bord med plats för 4 stolar i rad var villkoret, och jag tittat på mååånga stilar... Men i slutändan blev jag så klart förförd av det klassiska hantverk, gedigna träkvalitet och anrika svenska bordstillverkartraditioner som min kollega Elin och Stolen.nu i vår studio levererar. Jaa, det blev ett gustavianskt handgjort svenskt bord!
Fyra stolar i rad får plats, bordet kan bli 3 m långt. Det är 2,6 m långt just nu.
Stilerna då? Går de ihop? Ja, jag tycker att de vackra böjda formerna i både det klassiska bordet och de moderna stolarna gifter ihop sig alldeles ypperligt. Klassisk klassiker + modern klassiker.
När stilarna är så pass olika så hjälper det så klart att färgen är densamma också. Vitt och runda former, är möblemangets minsta gemensamma nämnare.
Till och med Superfront sideboardet gifter ihop sig med nya bordet! Kanelleringarna (de frästa spåren i träet i bordets sarg och ben) plockas upp av de frästa linjerna i Superfront luckorna.
Lycklig lycklig är jag idag, matsalen har landat och jag önskar er en riktigt trevlig Allhelgonadag idag!
Bilder studio karin
↧
FUNKIS OCH FÖNSTER
Hej! Ett finfint funkisprojekt jag håller på med får mig att fräscha upp kunskapen om denna ljuvliga arkitekturstil. 30-talsfunkis när den är som bäst, vit och kantig med ett magiskt öga för detaljer. Älskar det. Jag dyker naturligtvis in i inspirationsbilder och researchmaterial från trädgårdsstaden Södra Ängby (där jag bodde i många år när jag var yngre och älskade att promenera runt på hussafari). Just fasadritningen och huset ovan är dock inte Södra Ängby... (ritning och bild hittad här).
Jag ritar alltså just nu på en tillbyggnad, och denna skall få så mycket fönster som möjligt åt trädgårdssidan som har en vidunderlig utsikt. Och det är den fönstersättningen som fått mig att gå ut på nätet och leta förlagor. En storfavorit är denna, 3-luftsfönster med överljus. Jag kikar också på detaljer som att takkonturen är högre på huvudbyggnaden än den takkonturen på utskjutande delar (som en tillbyggnad) som är mycket tunnare men i samma material; kopparplåt.
Mer inspiration. Ser både 2-luft och 3-luftsfönster och fönsterband, som det heter när många fönster löper i ett svep. Nu i Södra Ängby.
Mer Södra Ängby, överst ett nybyggt (!) hus från Villa Nordic. Och under en originalvilla, med utskjutande parti i träpanel. Ja, det var lite fönsterinspiration för min del, jag älskar att jag kan använda bloggen som mitt eget cyber minnesblock ibland!
Bild 1-4 rävjägarn, 5-8 wikipedia
↧