Quantcast
Channel: studio karin
Viewing all 753 articles
Browse latest View live

LÖRDAGSGODIS

$
0
0


Lite hemnetgodis får pigga upp så här på lördagen. Denna vackert inredda pärla i sobra toner får stå för inspo idag. Soffor och inredning i retro-linjer har vi sett mycket av på instagram, bloggar och magasin, och visst är de snyggt? Frågan är om dessa stilrena retromöbler är så sköna att sitta i, men de svepande linjerna gör sig mycket bra på bild. Jag tycker att sidengardinerna gör hela interiören ovan, den bryter av perfekt för att det inte skall bli alltför grått.





Kalksten och brun marmor ser vi också mycket av nu, och det är en mjukare sten att se på än carraran, som hade lite monopol ett par år.




Det är detaljerna som gör det. Den fina träpallen i denna bild.




Magiskt badrum.




Stilren sänggavel utan fnuss. Hotellbäddning likaså utan massa extra allt, inbjudande och enkelt.




Ja, idag är det ledigt från arbetsbordet, så jag önskar er en tipptopp lördag. Fler bilder hittar ni här (länk).




Bild Alexander White



TRÄDGÅRDSKLASSIKER

$
0
0


Den fantastiska värmen i maj har kastat oss in i sommarlovsmode. Jag har hunnit fixa med uteplatsen och planterat alla krukorna, köpt några nya korgstolar från Ikea och har allmänt fått grepp om altanen. Typ. Jag kör klassisk stil, det gör sig bäst i den uppvuxna körsbärsträdgården och mot sekelskifteshuset. Jag gillar mitt stora egenbyggda plankbord och har matchat det med korgstolar. Det är ljuvligt med plankbord och trästolar, och någon som har en riktig trädgårdsklassiker är Viktoria Skoglund. Bilder på hennes trädgård är alltid go-to om man vill ha trädgårdsinspiration som håller över tid. Bilderna har vi sett om och om igen, men det fina med klassiker är att de åldras inte, de består och blir vackrare med tiden. Visst är stilen klockren, och tidlös? En uppsjö bilder på Viktorias uteplats idag.









Allt gott, trevlig kväll i sommarvärmen.








PIVOT DÖRR EN DÖRR MED KÄFTSMÄLLSKARAKTÄR

$
0
0


Ytterdörren kan vara en blek oansenlig entré till din bostad. Den kan också vara en käftsmäll av karaktär, och få både dig och dina gästerna att bara baxna när man kommer hem. Wow-känsla de luxe. En sådan dörr är pivot-dörren. Den ovanliga bredden, och att en del av dörren svänger ut som ett vanligt dörrblad och en del går inåt... sådana ovanliga detaljer piggar upp och man hajar till. Den är mer vanlig internationellt än vad den är här i Sverige. Just nu kikar jag och medarbetare Susanna på ett projekt där vi hoppas kunna rita in en sådan dörr på ett modernt projekt. Lite inspirationsbilder på käftsmällsdörrar idag alltså. 







Bild pinterest




SOBER INREDNING A LA LYXIG STIL

$
0
0


Fina bilder är det när Annaleena Leinos senaste styling visas. Stilrent och med en röd tråd, för jag håller helt med det Annaleena säger - att en röd tråd må låta uttjatat men det är ju just sammanhållningen i material och färgnyanser som gör att man upplever ett lugn och harmoni i hemmet. (Visst kan du ha färgglad "röd tråd" också! Det är just sammanhållningen som gör att det känns genomtänkt.) Sobert vardagsrum med mycket stort olivträd ovan. Många skulpturala upplevelser blir det i våningen, både möbler som är skulpturala, och många objekt som är konstobjekt att se på. Lyxig stil, kallar Residence magazine stilen för. Jag skulle kalla stilen för internationell och med rötter hos både inredningsgiganter som brittiska Ilse Crawford och franska Joseph Dirand.




Sinne för detaljer, och det syns i bilderna. Vackra utvalda detaljer som möbler som fungerar som skulpturala objekt snarare än just möbler. 




Det blir mycket av just skulpturala objekt när Annaleena inreder, det blir vackert på bild - men ibland måste man ju väga in verkligheten också, och då fungerar inte alltid skulpturer i flera hörn. Men vackert är det.







Det var lite inspiration i sober stil, lyxkänsla! Bilderna är tagna av Andy Liffner för Residence magazine och fler bilder ser ni här.  Annaleenas sida ser ni här



Bild Andy Liffner 






MODERN STILGUIDE I KONSERTHUSET

$
0
0


Från Konserthuset i Göteborg kommer veckans inspirationsbilder, med stilsäkra Artilleriet som avsändare. Artilleriet har kurerat Konserthuset med möbler i denna följetong av snygga bilder. Bilderna är som en stilguide över samtida favoritinredning; moderna former blandat med designklassiker från 30-tal, och så 70-tals retrosammet, allt samlat i ett eklektiskt och personligt uttryck. Konserthuset är en fantastisk modernistisk byggnad från 30-talet och man har möblerat bilderna med just möbler från den modernistiska eran (30-tal och framåt). Takkronan Lucca chandelier (länk här) ovan är ju bara helt fantastisk och en av mina favoriter i bilderna. 








Hela Konserthuset in Context kan ni se här (länk). Och behöver ni - som jag - påminna er om hur konserthusfasaden ser ut så visar jag den nedan.



















DE PERFEKTA PLATSBYGGDA ELEMENTSKYDDEN

$
0
0


Inte helt aktuellt med värmeelement i ett inlägg så här års. Men det är ju nu jag har tid att fixa hemma, när det blir lite mer luckor i programmet så här kommer ett inlägg om elementskydd för egenintresse. I mitt eget matrum i ett klassiskt burspråk har jag gravt fula element (tänk 70-tal räfflat) monterat över hela burspråkets längd. Det skall byggas in, och jag har ritat på dem i omgångar. Det jag ämnar låta göra är något liknande detta. Jag avstår gärna det horisontellt randiga träribbs-köret, och icke heller vill jag ha träremsor i romber/harlekin. Jag önskar de mer klassiska, stilföljande, inbyggda elementskydden som kan smälta ihop med paneler och andra detaljer i mitt sekelskifteshus. Det skall vara med infälld stansad plåt eller nät, vitmålat. Och som vanligt när jag studerar bilder på nätet så tittar jag inte på bildens fokus (ex armaturer eller möbler ifråga), utan jag lusläser bakgrunden likt en scenograf. Jag kikar efter detaljer som finns i arkitekturen, detaljer som fullgör känslan i hela bilden. Dessa fina bilder via the Design Chaser (foto Nicole Franzen), avser att visa danska Menu's nyöppnade NY-showroom. Felfri styling och snygga bilder. Men vad hittar jag där i bakgrunden, om inte perfekta elementskydd liknande de som jag har ritat till mitt eget hem. Jag väljer nog en tätare vitplåt eller nät i den tomma panelen, så att man inte anar elementen lika mycket. Men med fönsterbänk och panelkänsla och golvlist, så skall det bli.




Inbyggda fönsterbänkar och elementskydd i ett. Lovely.




Givetvis med en genomgående golvlist lik övriga rummets golvlister. Perfektion. 
När vi ändå är inne i Menu NY och snurrar så kan vi kika på fler,  är bilderna från så fina med grym styling och färgnyansering. Enjoy.







Tjusigt värre. Finfin bostadsinspiration från detta showroom. Fler bilder finner du här (länk). 






HÖGA TWOTONE GARDINER

$
0
0


Så här ett par dagar in i juli, har jag lite tid över. Vi har inte lämnat hemmet för semestervistet än, och jag är precis så där lagom utvilad att jag kan formulera tankar kring projekt här hemma... Som nya gardiner. Helhöga gardiner med avvikande nyans på nederdelen kikar jag på idag. Linnevit och linnegrå, matchar fint. Denna typ av gardin har ganska tätt tyg, och är inte så skir som den vanliga linnegardinen. Detta är för rum där man vill ha mer klädda gardiner, mer textur och inte så genomsiktigt. Själv skulle jag kunna tänka mig sådana i sovrummet. Helst skulle den höga fållen gå i exakt samma höjd som väggpanelerna om sådana fanns. Inspo på gardiner och att hålla solljuset ute på ett vackert sätt idag alltså. Enjoy!








Bilder via pinterest




PLATSBYGGT SKRIVBORD I TONÅRSRUM

$
0
0




Ett av de senaste projekten vi har ritat på här i studion, är en villas nya plan då den byggs till och blir större. Barnens (tonåringarnas) sovrum har planerats lite extra, då det kan vara lite svårt att få plats med de obligatoriska möblerna säng + skrivbord + dubbelgarderob utan att det blir trångt eller tråkigt. Så just denna gång blev det lite platsbyggda speciallösningar, framförallt för skrivborden som ritats så att de skall byggas in mellan två garderober. På inspirationsbilden ovan som jag har hittat på nätet är skrivbordet platsbyggt invid en bokhylla - det går också bra så klart. 






Till vänster på de båda raderna uppe och nere har sovrummen en mer konventionell planlösning med dubbla garderober i ett hörn. Till höger visar jag hur jag ritat samma rum men med platsbyggda skrivbord mellan garderober. I ena rummet (sovrum 3) är skrivbordet mot en vägg, och då kan man ha väggskåp ovanför eller öppna hyllplan. I det andra sovrummet (sovrum 4) placeras skrivbordet mot fönstret, så där blir det ingenting över skrivbordet. 












Ja det var några inspirationsbilder för skrivbordslösningar i barn- eller tonårsrummet. Hela det inspirerande hemmet från översta bilden ser du här. Övriga bilder hämtade på Pinterest.



Bilder 1-3 via Leibal, 4-5 pinterest

Ritningar studio karin 










VÄLKOMMEN TILL HÖSTEN

$
0
0



Hej hösten 2018. Eller hej höstterminen 2018... eller hej bloggstarten hösten 2018... Jag har haft ett välbehövt socialt-media-uppehåll i sommar. Det kan lätt behövas när man driver egen inredningsbyrå, en blogg, ett instagramkonto - samt driver familjen AB med 3 barn och en hel massa aktivitetsengagemang från min sida för deras idrottsliga hälsa. Ja, men nu är jag tillbaka här. Min jobbhöst startade med att jag gick på Formex-mässan förra veckan, och jag kommer ösa in mina bilder och tankar här i morgon. Men jag börjar med en välkommen-in-i-inredningsborgen-igen, med denna fina bild från Apparatus Studio's nya showroom i New York. Apparatus, de med de magiska armaturerna. Jag spanar på färgsättningen och stämningen i bilderna, och konstaterar att färgsättningen i basen andas väldigt mycket hösten 2018. Vi har under en period sett den grå basen - som funnits med ett par år - skjutas över till mycket varmare grå eller rent av beige. Jag gillar att förflyttningen av färgfokus går ganska långsamt, så att man inte kastar hej vilt mellan olika stilar. Vi lever i en tid där vi bör förändra långsammare både vad gäller vårt hem och våra kläder. Inget köp-slit-och-släng, utan en schysst genomtänkt bas som du kan addera "ditt" ovanpå. Och därför känns den grå basen som långsamt ändras över i beige, helt ok. Jag gillar långsam genomtänkt förbättring och stilförskjutning. Och är det stilfullt och andas klassiskt, så är det ganska tidlöst och hållbart tycker jag. Så här kommer njutbara bilder på temporär färgsättning i beige-grått-greige från stylish showroom i New York idag. Att det hänger magiskt snygga armaturer i bilderna hoppas jag också att ni registrerar. Och att mässing fortfarande är gångbart. 






MIN STILANALYS FRÅN FORMEX

$
0
0


Jag hann med Formex förra veckan. Och jag har hunnit fundera på vad jag tyckte... Formex utforskar alltid rådande trender med ett par utställningar. I år var det tre stycken stilutställningar, som jag presenterar längre ned. Man känner så klart igen trenderna, ifrån bloggar, magasin och på nätet. Det är så här det ser ut. Inga konstigheter. Men det som slog mig mest av allt denna gång, som en uppenbarelse, är att det är svaga stil-förskjutningar snarare än totala stil-ändringar! Man fortsätter att jobba lite där man är stilistiskt. Fast man förskjuter färg/ form/ stil lite... Grå bas förskjuts mot beige. Accentfärgen dämpad rosa som har använts så många år nu att vi knappt kan minnas en tid utan den får sällskap av andra rosa som djup burgundy och vinröd, färger som går hand i hand med de befintliga rosa kuddarna. Mässing är fortfarande mycket gångbart. Och för all del - silver och krom med! Det är genuina materialval fortfarande som råder, som matt ull och blank viskos, linne... stilhistoriska element som skulpturer fortsätter att synas. Och jag gillar det. Att stil-klockan saktar in är bara precis vad vi behöver, eller denna jord behöver. Vi behöver ju konsumera med eftertanke och med långtidsperspektiv. Och minsann, i ett av trend-tema-utställningen så talades det just om att vår överkonsumtion går mot medveten konsumtion! En bra känsla, tycker jag. Visst fanns det påtagliga nyheter också. Om något stack ut som riktigt nytt, trendigt och överrepresenterat så var det färgen grönt, grönt och grönt. Och arkitektoniska valv, samt stora överdimensionerade urnor. Och glöm inte din moderna konst. Bilden ovan från Frejas Boning visar  stilvalen korrekt, den bilden prickar in ganska många "rätt" både från stil 1 och 3 nedan. Alla de tre olika stilarna presenterar jag nedan, och sedan tar jag helg! Önskar er en trevlig fredag.





1) Botanical Baroque. (Överst till vänster.) Stilen är överdådig och med referenser till historien, yvig grönska. Dramatiska uttryck och man anar renässans, barock blandat med dekadent 70-tal. Det är lyxigt, och skimrar med mässing, sammet, blank marmor, speglar och sammet. Det är lyxigt ombonat, färgskalan går med mörk bas och accenter med dämpade pasteller som möter djupa färger som skogsgrön, fuchsia och lila. 

2) Tinted Love. (Överst till höger). Här är det positiv framtidstro, rebelliska färgmixar och överdimensionerade former. Klara starka färger, som skogsgrönt, djupblått och syrenlila. Glittriga detaljer, plexi, glas, paljetter. Teatraliska drag som arkitektoniska valv eller kolonner.

3) Crafts and Makers. (Nedre bilden.) Högklassiskt hantverk med naturliga material som står i fokus. Materialens egna egenskaper lyfts fram, det är gärna omålat och man ser de naturliga färgpigmenten. Här kommer även hållbarhetstänket in som mest, vi vill minska vårt fotavtryck på jorden och ändrar gärna vår överkonsumtion mot medveten konsumtion. Vi blandar slöjd, hantverk och design och vi låter oss gärna inspireras av naturen. 




LJUSSTAKAR I HÖST - BELYSER KLASSIKERNA

$
0
0



Hej september! Höstmånaden är här, och trots 20 grader och toksoliga dagar så har vi ju de härliga mörkare kvällarna nu. Ja, härligt, det är fint med säsongsbyten tycker jag, man kan ändra lite hemma och få lite ny-fixar-lust och ställa om ting hemma och plocka fram annat än vad man hade framme under sommarsäsongen. Ljusstakar är en riktig höstmys-förstärkare, och jag kikar på klassikerna idag. De som är riktigt bra investeringar, och som är just klassiker. Som man mer än gärna kan plocka fram höst efter höst. Ovan den mycket omtyckta Tre kulor från Svenskt Tenn (bild via frida fahrman mama.nu). Ja, en riktigt lättplacerad klassiker, med ursprung i en silverstake från 60-talet av Sigurd Persson. Denna gör sig snygg överallt, som one-piece eller i sällskap med fler kandelabrar. Man kan lätt blanda den både med modernt och klassiskt mässing.




I gott sällskap med Tre kulor är placerar man så klart Kulan, likaså från Svenskt Tenn. Designades av Estrid Ericsson på 50-talet med åtanke att ljuset skulle komma högre än ansiktshöjd när man satt vid middagsbordet.




Både klassiska natt-ljusstakar och moderna tolkningar av densamma är alltid fina och lättplacerade. Har handtag för att man skulle bära dem i natten. Älskar dessa. Ovan en klassisk och en modern nattljusstake, båda från Skultuna. Den nedre Nattljus hör till en klar favorit.





Och skall vi prata klassiker... så är ju klassikernas klassiker, mother of all ljusstakar, denna typ. Gustavianska ljusstakar i mässing och svart marmor - Skultuna tog fram dessa nyproducerade ljusstakar till deras 400-årsjubileum, tillsammans med Peder Lamm (länk). Denna typ kommer också ideligen på nätauktioner i antika varianter. Kan också placeras ihop med de mer moderna som jag visar i inlägget, bara man håller sig till metallmatchning, dvs mässing i detta fall.




Gloria av Broberg Ridderstråhle, från Klong, exploderade på marknaden för ett par år sedan. Och jag tycker den har kvalat in som en nutida klassiker vars inköp man säkert inte ångrar senare i livet. Finns även i mässing, bild via här




Den skulpturala Vänskapsknuten av Josef Frank kvalar så klart in på listan....




....liksom den ikoniska ljusstaken från 60-talet; Nagel designad av Werner Stoff. Denna byggs av moduler och kan bli så stor eller liten som du vill. Ljuvligt vacker även utan tända ljus, med ett egenvärde som skulptur. 






Vill man dra till med något som inte alls är en klassiker, utan dekorera mer nutids-trendigt, så är denna en god kandidat till det. Finns här.




Och så en stor favorit. Kubus, By Lassen. 60-tal som jag har lyckan att äga en egen. Jag har originalfärgen svart, och jag har den framme året om men brukar dekorera den i julskrud i december och låta den klä ut sig till adventsljusstake. Det är så klart ingen adventsljusstake, den formgavs som vanlig sådan. 1-4 siffrorna har jag utelämnat sedan någon jul, och denna bild från By Lassen ger mig inspiration för hur jag ska dekorera min i år.


Bild 1 Frida Fahrman via mama.nu, 2 Svenskt TennFrida Fahrman via mama.nu, 3-4 Skultuna, 5 mitt liv på landet, 6-8 via pinterest, 9 Entrance mäkleri, 10 By Lassen







KÖK KÖK KÖK OCH FRÅGOR VID RENOVERING

$
0
0




Hej! Allt för många dagar går mellan att jag hinner blogga, men jag driver arkitektbyrån i bakgrunden och det är där mycket tid går åt. Just nu har vi ritat ganska många kök, jag älskar plan-tetrisen att rita och hitta de olika möjligheterna som finns för ett köksrum. De är ofta många alternativ som finns, men det är också ofta många ramar som sätter vad man kan göra. Fönsteröppningar, dörröppningar är ju givna ramar så klart. Några kunder gillar att ha ho vid fönster, några inte. Det är ju en smaksak, och kokar ned till vad man tittar ut på. Många av våra kunder har tidsepok-hus. Sekelskifte, 10-tal, 20-tal, 30-tal. Några funderingar från kunders sida gäller ofta om det är ok med att ha fönsterbänken nedanför arbetsbänken, så att det blir ett litet fack mellan arbetsbänk och fönster. Mitt svar är ofta att ja, fönstret har låg bröstningshöjd för att det sattes dit för 100 år sedan, och då var 1) ingen arbetsbänk där och 2) om det var det så var arbetshöjden mycket lägre då. Så det är en given ram, "det är vad det är och man får jobba runt det". Jag tycker att arbetsbänk framför lägre bröstat fönster är ok. En annan fråga som ofta uppkommer är väggskåp eller inte väggskåp. Snygg fläktkåpa och ren vägg eller inte... Och svaret på den frågan är; inventera hur mycket skåpförvaring som finns, klarar ni er utan väggskåpen så kan ni avstå. Det är INTE en estetisk fråga, det är en funktionsfråga :) Ovan ett mycket vackert kök från DeVol, som jag märkt är många av våra kunders nya go-to favoritinspirationskälla. 




Det är detaljerna som gör det. Utanpåliggande golvsockel, snygga nyanser, gedigna materialval och snygga möten och avslut. Ett kök som är en investering för huset "for life" om man har tidsepok-arkitektur närmare sekelskifte. Stilen och atmosfären i köket kommer aldrig rimma här och nu och vara daterad om 5 år.






Ibland kommer frågan om kyl-frys upp. Jag föredrar att dessa döljs, men visst går det att smyga in uber-moderna produkter också. Detta är ett exempel på hur det kan se ur då.




Så här kan det se ut när vi inventerar en kunds köksdesign. Med eller utan väggskåp, på ritningarna ovan. Snyggt i båda fallen, men som sagt en fråga som kokar ned till hur mycket förvaring man har i övrigt köksrum. Allt gott, med denna köksinspiration lämnar jag er.



Bilder via DeVOL
Ritningar studio karin Inredningsarkitekter AB






FÄRGNYHETER FRÅN FARROW AND BALL

$
0
0


Hej! Här kommer lite färgnyheter och -trender, som dök upp i inkorgen. Farrow and Ball har lanserat 9 nya kulörer, och de faller så klart klockrent in i den vackra palett de redan har i sitt sortiment. Jitney  heter väggkulören på bilden ovan, och det är en mullvadsbottnad mellangrå som är så där smutsgrå-dämpad som man ser mycket av nu. Vacker nyans. 




Och vi som inte kan få nog av off-white, beige, greige väggar - School House White är en ganska nyanserad vit som skall se ut som en gammeldags åldrad vit. Vanlig i gamla skolhus, tycker Farrow and Balls pressrelease, och baske mig tror jag bestämt att de flesta väggar i min dotters magnifika 20-talsskola har sådana här färgsatta väggar.




Treron, en klassisk vacker dämpad grön. Gör sig magiskt i kök, och jag har flera kunder som har valt att färgsätta gröna väggar på senaste tiden, så visst ligger grönt i tiden. Även mycket fint och mjukt i entréhall eller inre hall. 




En dämpad blå, Nimes, som passar som köksluckeblå, eller varför inte i sovrum? Och naturligtvis fanns en nyans av... ja vad?




....rosa.  Dämpad, smutsad rosa. I år igen, och fortfarande. Nu har de rosa nyanserna varit med oss i ett par år, men jag gillar denna klassiska "snälla" färg fortfarande, den är en given i varje hem om så åtminstone på ett par kuddar. Nyansen gör sig självklart finfint i döttrarnas rum, eller om du vill ha en väldigt feminin boudoir-touch i vardagsrum eller arbetsrum. 




Alla nio nyheter ser ni här (länk).












MAGISKA MILJÖER ÅTERÖPPNAR I STOCKHOLM

$
0
0



Nationalmuseum i Stockholm har varit stängt i 5 år. I helgen smäller de upp dörrarna igen efter en stor renovering som jag är mycket nyfiken på. Wingårdhs och Wikerståls Arkitekter har designat de nya interiörerna. Eller nya och nya, denna statsklenod uppfördes i mitten på 1800-talet och stod klar 1866 i nyklassicistisk stil, och det var samtidens mest påkostade byggnadsverk. En liten anekdot som kan nämnas om originalinteriören är att tyska arkitekten Friedrich August Stüler hade planerat stora muralmålerier i trapphallen, något som inte blev av i första vevan.... 





... Först framåt 1888 blev det pga en utlyst konsttävling dags att måla dessa muralfält - och vi vet ju vem som skapade sig ett namn då; ingen mindre än Carl Larsson. Hans muralmålerier är nationalskatter som suttit på väggarna i Nationalmuseum sen dess. 





Så i dessa anrika miljöer fick alltså Wingårds och Wikerståls i uppdrag att skala av lager på lager av renoveringsomgångar, och de har tagit sig ned till den vackra grunden och framförallt har de tagit fram många förbyggda fönster (över 300 st!) - så att man kan se ut från byggnaden igen. Färgskalan andas ljust pastell med gula toner och dämpad rosa, och det skall påminna mer om 1866 års originalfärgsättning. 




En skulpturgård finns, och personligen tycker jag att det ser ögonbedövande vackert ut. Detta skall jag inspektera så snart det går.




Mer info om museet hittar du här (länk).


Bild 1-2 Bruno Ehrs , 3 Anna Danielsson, 4 Nationalmuseum, 5 Bruno Ehrs








PLATSBYGGD KLÄDFÖRVARING FÖR GROVENTRÉN

$
0
0


Hej hallå i höstmörkret. Här jobbar vi på med våra projekt, och det är som vanligt mycket fasta inredningar som behöver arkitektplaneras, som kök och badrum. En och annan groventré ritar vi också, och det finns ju ingen bättre säsong än geggiga oktober att ägna en tanke åt groventrén - eller passande namnet mudroom på engelska. Platsbyggd förvaring, plats att sitta, plats för skor, plats för klädhäng, och hatthylla. Naturligtvis kan denna platsbyggda möbel stå i en vanlig hall också, men i just vårt projekt är det en extraingång, en groventré som välsignas med lite uppstyrning så att det blir trevligare att komma köksingången. 




Älskar bilden ovan, inspirationsbild från nätet, som visar en komplett platsbyggd möbel med panelrygg och allt. I just det projekt jag håller på med nu är det funkis, så det blir lite mindre profiler och dekor, och lite mer raka linjer - jag ritar utan krönlisten mot tak. hade det varit ett sekelskifteshus hade jag behållt krönlisten. Och fina materialval, gäller både för funkisen och sekelskiftestilarna - var noga med det. Så massivt trä, handmålat och mässing blir det denna gång.




En lite enklare variant, med väggpanel som släpper mot taket, och en enkel hatthylla utan fack för korgar, utan inbyggnad mot tak. Luftigare variant.




It's in the details. Om man drar på med skiljeväggar och panel, samt om intilliggande garderob har profilluckor - då hamnar vi rejält mer sekelskiftes/jugend i stil. Samma möbel och idé, men med olika tyngd i dekoren.





Ja det var lite dagens jobb, mudroom i oktober.




Bild 1-2 via alyssarosenheck, Bild 3 via jaimeerose, bild 4 via pinterest, ritningar bild 5 studio Karin













KLASSISKA LINOLJEFÄRGENS PLATS I MODERNA TIDER

$
0
0



Hej! Häromveckan hade vi besök av en eldsjäl med stor kunskap kring linoljefärg, Mikkel Selder som är grundaren av Selder and Company (länk här). De grundar sig kring linolja och linoljefärg. Mikkel var redan på 80-talet grundare av ett annat företag med linoljefärg - ett företag som jag har handlat mycket av i mina olika renoveringsfaser - så han kan sin sak. "Färg"är ju för många i första hand en nyans. Nyans som i något du ser på. (Att "färg" egentligen är en pålagd yta som skall skydda andra material tänker inte så många på.) Och en sak kan man säga om linolja, och det är att det är svårt just med nyanserna. Man pratar 2% grönjord. Eller 7 % järnoxid. Titanzink.... Allt det där är olika grader av vitt. Så det är svårt. Kunder idag är vana med NCS koder. Detta försöker Selder brygga över med genom att ha översatt linoljenyanser till just NCS-koder. Och ha nyanserna färdigbrutna på burk. Och jag tycker mig se alla "de klassiska vackra linoljefärgsnyanserna" som jag själv eftersträvar när jag färgsätter hemma i utbudet. Så jag är nu lycklig ägare av en linoljesnurra med NCS-koder. Moderna tider.




Samtliga snickerier i mitt hem är målade med linoljefärg. Och den nationalromantiska fasaden från 1911 är det med. Och alla väggar är målade med linoljeemulsion. Att färgen är giftfri att ha målad i sin bostad, och att framställa, att den är lätt att måla över när det behövs i framtiden är några av anledningarna varför. Personligen älskar jag doften - även om ett par märken på marknaden jobbar med doftfri linoljefärg också. Den sidenmatta lystern och förmågan att ändras i olika dagsljus och efter årstiders färg på atmosfären (sommarvarmt, gråmulet, vinterkallt, solnedgångsrosa ljus osv) är outstanding och linoljemålade snickeriers signum. Och har man som jag autistiska fingertoppar som inte kan ta i akryl och gnissel... ja då klappar man gärna linoljemålade snickerier hahahah.




Många olika vita nyanser används klassiskt i historiska miljöer. Därför finns i linoljesfärgens skop oändliga varianter på vit nyans - och det återspeglas även i "moderna färgers" nyanskartor idag. Och vi har dessutom en uppsjö med beskrivande namn; gammalvit, old White, stockholmsvit, antikvit, gräddvit, äggskal.... ja ni vet. Och just vit och grå ändras oerhört efter individuella karaktärsdrag i rummet, allt från söderläge till gråmulna dagar till gröna mattor i rummet spelar in. Det är väl därför det uppstått oändligt många vita nyanser, rum i olika hem blir olika trots samma nyans-inköp i butiken. (Så ett tips är att alltid måla många olika nyans-fläckar på väggen när man har att göra med vitt eller grått innan man målar allt.) Den vackra kalkstenen som allt ligger på kommer från Vårvik o Co (länk här).




I vårt samtal fick lära mig att vissa av egenskaperna som tillskrivs som linoljans "dåliga egenskaper" som tex att linoljefärg kritar eller gulnar - det är helt enkelt en produkt som inte är bra. Fel olja är kvar efter processen med själva linoljan.  Det är en hel teknik, och utan att gå in på alltförmycket detaljer så fick jag i alla fall svar på varför en del av de produkter jag har provat (jag har provat nästan aaaaalla linoljefärger på marknaden, några med magiska resultat och några med sämre resultat). Som vanligt är det kvalitet på produkt som avgör. Spännande tycker jag, nyrenoverade rum hemma skall provmålas så fort tid ges. 




Bild studio karin







INSPO FÖR TVÄTTSTUGA

$
0
0


Hej! Just nu ritas ganska många bespoke interiörer i studion och jag har förmånen att få drunkna i inspirationssök på nätet. En tvättstuga ligger i uppdrag härnäst, så jag tittar idag på denna yummiga från Kvänum. Glöm inte att planera tvätthäng i tvättstugan, det blir jobbigt när man inser att torktumlaren tar ju inte ens nära allt man torkar. Det är då det blir galgar över dörrkarmar och slängda lakan över dörrblad istället... Så in med klassiska tvättsnören. Älskar denna eleganta lösning i denna tvättstuga, fästa i vacker panelvägg med mässingskrokar och allt. 





Vackert harlekinrutigt golv (rutigt golv lagt i 45 graders vinkel), med fris så att det blir snygga avslut mot skåpstommarna. Älskar älskar. Just idag ritar jag en tvättstuga liknande denna åt en kund så nu skall jag dyka in i rituppdragen igen. Önskar er en fin dag.




Bild Kvänum







FREDAGSBLOMMOR OCH PIFF INFÖR JULMARKNADEN

$
0
0



Hej fredag! Veckans friday-flowers blev eukalyptusblad ihop med de ljuvligaste ballerina-rosa rosorna jag sett. Fiff och piff inför vår julmarknad är det nu, den som vi brukar ha den första adventshelgen - dvs redan om en vecka! Tiden rinner undan nu. Dagen bestod av att besöka Årsta partihallar för att hämta blommor och kransar för att börja arrangera temat. Grönt och puderrosa so far.





Lämnar er med dessa bilder och önskar er en ljuvlig fredag!







ITS IN THE DETAILS FÖR KLASSISKA KÖK

$
0
0




Hej! Mycket som pågår här i studion, fina rituppdrag som jag njuter av. Uppdragen varierar men det blir många klassiska kök just nu, och med varierande brief. Ibland vill kunderna ha ett väldigt klassiskt-klassiskt betonat kök. Och andra vill att köket skall andas mer modernt-klassiskt, även om vi använder de profilerade shakerluckorna med profil på luckor och lister. Skillnaden på musealt och modernare nutid är som så ofta - it's in the details. Jag ska visa er tre exempel som studsar upp köket 2018 eller dämpar det till superklassiskt. Först grunden; ett ljusare färgsatt kök känns mer samtid än ett kök med murriga färger. Så det första vi tittat på är färgsättningen. Och om vi sen zoomar in på ett par riktigt enkla grepp att dra kökets design mer åt klassiskt eller modernt så kan vi kika på tre detaljer som armatur (kran), armaturer (belysning) samt knoppar. Ritningen ovan är ett kök jag ritat nyligen (med moodboardbilder från Kvänum och pinterest). Det moodboardet har detaljer som är relativt moderna i sina linjer, lite rakare och studsar upp köket mer 2018.




Byter vi ut endast tre detaljer (belysning, kran och knopp) mot krafigt klassiska sådana, ja då ser samma kök genast ut att kunna bli mycket mer klassiskt. Nästan musei-känsla. Smaken är som baken, jag väljer inte åt kunden, jag föreslår utifrån deras preferens. Själv föredrar jag det första alternativet.




Och givetvis kan vi prova med kromfärgade detaljer. Svalt och modernt, men nu försvann värmen i mötet mellan mässing och kalksten. Men återigen, en smaksak mer än något annat. Med detta avslutar jag min arbetsvecka, trevlig helg!





Ritning studio karin Inredningsarkitekter AB

I ADVENTSFÖNSTRET IDAG

$
0
0


Hej fredag! Morgonen bjöd på vacker snöpudrad utsikt, så jag kunde inte låta bli ta några bilder innan jag åkte till studion. Lovely lovely, när det pudras så här fint. I vårt tv-rum har vi så smal fönsterbräda så där kan man inte ställa så mycket. En tunn sirlig - men stor i diameter - adventskrans har jag i fönstret i detta rum. Bunden med murgröna från trädgården och virat med ett grönt tunt sidenband.




Lite mossa enkelt och vackert, som vilar i antika bonsai-krukor. Älskar att de är så enkla och bidrar med massa grön julkänsla. Eucalyptus och kanelstänger bidrar med doft. Med detta snapshot från mitt morgonfönster önskar jag er en trevlig fredag!






Viewing all 753 articles
Browse latest View live