Hej onsdag! Nu ska jag nörda ner mig ordentligt i ljusgrå färgnyanser. Jag har så många frågor kring val av ljusgrå vägg, nyansskillnader, ska man ta den neutrala grå eller kanske ta den som är bruten i gult? Vilken blir bra hemma hos mig? Blir den ena kall? Den andra varm? Ja, idag ska jag undersöka ordentligt; 1000-N vs 1002-Y helt enkelt. Objektet för ljusgrå-inventeringen är mitt blivande tv-rum. Jag som alltid föredragit den neutrala grå, 1000-N (som i "Neutral" dvs utan färgpigment) började med att måla hela rummet i denna kulör. Den var väldigt blå. Men jag målade hela rummet, för jag trodde först att de gamla tapeterna i rummet gjorde något med pigmentet och det därför kändes blått. Det skulle säkert gå över? Men icke. Fjärde gången fyraåringen kom in i rummet och sa att "vad fiiiiiiint mamma, du har målat LILA!" så bestämde jag mig för att jag ser inte i syne. Rummet är blått. Blålila. Varför blir det så? Tänk er att ni blandar saft.
Den ljusa färgen ni målar med är vattnet. Smaksättare är dagsljuset (typ koncentrerad hallonsaft)
och golvfärgen (koncentrerad apelsinsaft)
och mattfärgen (koncentrerad blåbärssaft)
och soffan framför väggen (ytterligare en annan smak).... Alla, alla pigmenten lyfts via dagsljuset till din ljusa vägg (som är ditt "vatten i glaset") och blandas med dessa "smaksättare". Dagsljuset är framförallt en stor nedsmittare, och lyfter alla färger åt det blå hållet. Jag har måååååånga fönster i närheten av detta rummet. Ett helt stort burspråk fullt med fönster i närheten som släpper in massa dagsljus. Dessutom ligger en blå matta i närheten. Och
det gulnade grangolvet "polariserar" den grå väggen och skickar iväg den i motsatt riktning och får den att kännas blå. Detta är vetenskap förstår ni, och har med ljusvågor att göra. Och summan av kardemumman i mitt nya hem var att den fina neutrala grå som jag använt så många gånger förr - är helt blå. Så, nu har jag tagit mitt eget råd och
målat upp flera ljusgrå fläckar på väggen i flera ljusgrå nyanser men samma mörkhet. På två olika väggar, så att både
färgen i dagsljus och färgen i släpskugga kan undersökas. Alla grå färger har samma mörkhet (svärtan) men ändrar sig i pigmenteringen (färgen) Dessa färger har jag:
1. 1000-N : Ljusgrå helt neutral. Men blev hos mig med många fönster och gult grangolv blå.
2. 1002-Y : Ljusgrå med endast gul pigmentering. Gifte ihop sig med alla gula ljusvågor från grangolvet och blev kräkgul.
3. 1002-G50Y : Ljusgrå som står mittemellan grön och gul pigmentering. Kall. Upplevdes grön.
4. 1002-Y50R : Ljusgrå som står mittemellan gul och röd pigmentering. Varm. Upplevdes rosa.
5. Egen blandning....
Va? Egen blandning tänker ni? Japp. Eftersom den neutrala grå (nr 1) blev blå, men inte har något blått pigment jag kan plocka bort ur färgen, måste jag helt enkelt häva den blå upplevelsen med att stoppa in varma pigment som "skjuter iväg" färgen åt ett annat håll. Varmt. Så den rosaröda grå (nr 4) är ju den rätta att häva det blå (i nr 1). Jag har därför blandat hälften hälften av nr 1 (1000-N) och den varma nr 4 (1002-Y50R), och gjort en blandning med samma färger i en tredjedel plus två tredjedelar. Och ska ta beslut när det torkar. Men de ser lovande ut båda två. Det är som med matlagning, fram med ett litet blandningskärl, ett mått som du kan plocka upp en liten mängd färg med. Och måla upp en stor ruta på väggen.
![]()
Jaa, ni. Så är det med ljusgrå. Och det är ju därför ni är så många som frågar. Och därför det blir tokigt hos endel. Ljusgrå är så nära atmosfärens färger vitt blått grått och rosa, och är så ljus att det plockar upp och skjuter iväg åt olika håll. Så nästa gång ska jag ta mina ord igen: måla upp rutor på väggen i flera grå innan du bestämmer dig ;)
Bild studio karinPS Vill man ha mörkare grå än jag, byter man ut alla startnummer 10 mot 15 först i färgkoden.